PROGRAMMA 20 SEPTEMBER 2015

LEZINGEN

13.00 uur Wel of geen Botox - lezing door Jan Olthof (Monumentenwacht)

Hoe ver ga je met het opknappen van een oude boerderij? Moet alles weer als nieuw worden, een glad gestreken gezicht krijgen? Of mag je wel wat rimpels zien die de leeftijd van het gebouw verraden? Jan Olthof van de Monumentenwacht Groningen laat voorbeelden zien uit eigen praktijk en geeft tips over noodzakelijk onderhoud en overbodige opknapbeurten. Hij laat daarbij ook voorbeelden zien van aardbevingschade.

14.00 uur Erven met energie - lezing door Theo Hoek (Libau)

Zowel agrarische bedrijven als particulieren hebben meer en meer te maken met vragen rond energiebesparing en energie-opwekking. Het opwekken van duurzame energie met bijvoorbeeld wind of zon heeft gevolgen voor de inrichting van je erf en heeft verregaande invloed op de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied. Daarbij komt de verplichte asbestsanering vanaf 2024. Wat zijn de verschillende mogelijkheden voor energie-opwekking en hoe pas je dat goed in bij je gebouwen en je erf? Zijn er goede alternatieven voor asbest? Hoe zijn nieuwe energiebronnen te combineren met het behouden van de kwaliteit van het landschap? Theo Hoek vertelt er meer over aan de hand van ervaringen uit de praktijk.

15.00 uur Een gastvrij erf - lezing door Heilien Tonckens

Wat kun je als boerderij-bewoner doen om erf en tuin aantrekkelijk te maken voor dieren? Hoe maak je je erf gastvrij voor vogels, vlinders, bijen en andere dieren, en welke beplanting is daarvoor geschikt? Heilien Tonckens is eigenaar van Heilien Tonckens groenadvies en ze is deskundig op het gebied van inheemse planten en stinzenflora. Zij vertelt u meer over diervriendelijk beheer en geeft ook praktische tips.

SPREEKUUR

Spreekuur Landschappelijk Bouwen - een 20-minutengesprek met een deskundige, voor iedereen met bouwplannen, restauraties, aardbevingsschade of vragen over de beplanting van erf en tuin.

Wat is mogelijk bij het restaureren van mijn boerderij? Kan de uitbreiding van mijn agrarisch bedrijf op het huidige erf of is een vergroting van het bouwblok een beter idee? Hoe kan ik de boerderij landschappelijk inpassen? Restauratiearchitect Harry Haak (de Zaak van Haak), architect Rob Hendriks (DAAD architecten) en adviseur tuin en landschap Stieneke van der Wal (het NoorderErf) zijn de hele dag aanwezig voor een persoonlijk gesprek. U kunt reserveren voor het spreekuur door een verzoek te sturen naar info@hetnoordererf.nl. U ontvangt dan het tijdstip waarop u welkom bent. Maar u kunt zich ook op de dag zelf aanmelden..

12.00 uur RONDLEIDING

Rondleiding over het erf: over inrichting en onderhoud van boerenerf en tuin - door Stieneke van der Wal

Leuk zo’n boerderij met veel ruimte er omheen. Wordt het dagelijks tuinieren of kunnen we het zo inrichten dat het onderhoud een fluitje van een cent wordt? En wat wordt er eigenlijk bedoeld met het streekeigen erf, landschappelijke inpassing en onderhoudsvrij? Tijdens de rondleiding over het erf van Laurenshout komt dit aan de orde en worden ideeën gegeven over de beplanting en het ontwerp.
 
VANAF 13.30 uur: LIVE MUZIEK
door Quartier Latin Plus, bestaande uit Henk van Laar (gitaar), Mark van Beek (stringbas), Wim Lubbers (gitaar), Pieter Knorr (viool, gitaar en klarinet) 


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK